Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har sitt säte i Haag. Arkivbild.
Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har sitt säte i Haag. Arkivbild. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Billström stöder ICC – Italien riktar kritik

ICC-åklagarens önskemål om att gripa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och ledare för Hamas är absurd, anser Italien. En del andra länder, bland annat Sverige, uttalar stöd för ICC:s arbete. "Självfallet är det domstolen som avgör", skriver utrikesminister Tobias Billström (M) till SVT.


Karim Khan, chefsåklagare vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC), meddelade på måndagen att han vill se en arresteringsorder mot Israels premiärminister och försvarsminister, samt tre högt uppsatta ledare inom terrorstämplade Hamas.

En panel ska nu fatta beslut i frågan.

Omvärlden är splittrad med anledning av chefsåklagarens begäran. Enligt Italiens utrikesminister är det "absurt" att, som han ser det, jämställa Israel och Hamas.

— Det är helt oacceptabelt att Hamas och Israel sätts på samma nivå – ledarna för terroristgruppen som startade kriget i Gaza genom att massakrera oskyldiga medborgare och ledarna för regeringen som valts av Israels folk, säger Antonio Tajani i en intervju med tidningen Corriere della Sera.

Står bakom ICC

I Sverige stöder regeringen ICC, men är tills vidare försiktig i sina uttalanden.

— Vi har noterat det och nu är det upp till domstolen att fatta beslut. I dagsläget har jag ingenting mer att säga än att vi inte kan gå händelserna i förväg, säger EU-minister Jessika Roswall (M) till TT på väg in till ett EU-möte i Bryssel.

Hon tvekar dock inte om det svenska stödet till domstolen i Haag.

— Självklart står vi bakom ICC. Men nu får vi se hur processen går vidare, säger Roswall.

Utrikesminister Tobias Billström (M) uttalar sig i ett skriftligt meddelande till SVT.

”Man kan diskutera huruvida det var en bra sak att ta upp båda fallen på ett bräde. Eftersom Hamas är en terroristorganisation, medan Israel är en demokratisk stat. Men självfallet är det domstolen som avgör och Sverige upprätthåller alltid det multilaterala systemet, och det måste sägas mycket tydligt", skriver han.

"Föraktlig" parallell

Frankrike meddelar att landet stöttar domstolen.

"Frankrike stöttar Internationella brottmålsdomstolen, dess oberoende och kampen mot straffrihet i alla situationer", meddelar det franska utrikesdepartementet i ett uttalande, skriver AFP.

Både Israel och Hamas har fördömt åklagarens anhållan. På tisdagen beskriver Israels försvarsminister begäran som "föraktlig".

"Försöket från ICC-åklagaren, Karim Khan, att vända på saker och ting kommer inte att lyckas – parallellen som han har dragit mellan terrororganisationen Hamas och staten Israel är föraktlig", säger han i ett uttalande.

Från kinesiskt håll uttrycks en förhoppning om att ICC kommer att hålla en objektiv ståndpunkt i ärendet.

TT
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!