Det finns en orsak till varför vissa drivmedelspumpar visar olika priser.
Det finns en orsak till varför vissa drivmedelspumpar visar olika priser. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Adam Ihse/TT

Därför visas olika priser när du tankar bilen

Har du någon gång tankat bilen och märkt att ett annat literpris visar sig på pumpen? Då är du inte ensam. Men faktum är att det finns en logisk förklaring.
– Denna lösning möjliggör att kunden kan tanka större volymer och slipper därigenom tanka två gånger, säger ST1:s Faisal Ouahid till Nyheter24.


DÄRFÖR BLIR DET DYRARE ATT TANKA

Högre oljepris och svagare krona gör att priset på bensin och diesel väntas öka under 2024. 

Det finns flera anledningar till att oljepriset stiger. 

En viktig faktor är Ukrainas attacker mot ryska oljeraffinaderier de senaste veckorna.

En annan viktig faktor är de geopolitiska spänningarna i Mellanöstern, men också att oljan nu behöver transporteras längre sträckor.

En tredje faktor är att efterfrågan på olja har ökat, bland annat i USA och Kina.

Källa: TT

Drivmedelspriserna är ofta en het potatis som rör upp till debatt. Det är inte sällan som priset går ner och sedan upp fort igen. Hur mycket det kommer att kosta dig nästa gång du tankar bilen kan helt enkelt skilja sig från tillfälle till tillfälle.

Har du nyligen varit på en bensinmack för att tanka bilen, men blivit konfunderad över att det står ett listpris på ett ställe och på pumpstationen ett annat literpris? Du är i så fall inte ensam, men det finns en förklaring till det. 

Så vet du vilken sida tanklocket sitter på – enkla knepet

Har du varit med om att bensinmacken visar ett listpris på drivmedlet och sedan ett annat pris per liter på pumpstationen? Det finns en förklaring till det. Foto: Adam Ihse/TT

Världens dyraste bil – topplistan 2024

Därför visas annat pris när du tankar bilen

Om du är en av dem som råkat ut för just detta så har du med största sannolikhet tankat på en av ST1:s drivmedelspumpar runt om i landet. 

I en intervju med Nyheter24 berättar Faisal Ouahid, informationschef på ST1, att orsaken är att man ska slippa behöva tanka flera gånger om mycket drivmedel behövs.

– Denna funktion är endast tillåten på pumpar som är konfigurerade för att kunna leverera höga volymer, och avser utan undantag HVO100, Diesel, AdBlue samt RE+Diesel, säger han och tillägger:

– Eftersom kunddisplayen på pumparna oftast är begränsad till att visa sex siffror för totalpriset, kan man inte komma högre än 9999,99 kronor vid en tankning. Och för att tillgodose det kundsegment som har ett behov av att tanka större volymer vid ett tankningstillfälle, har vi en lösning som innebär att räkneverket visar en krona per liter på prisdisplayen.

Även om literpriset på en krona förmodligen tacksamt tagits emot av de flesta, så är det inte det faktiska pris du betalar. Istället är det literpriset som är avtalat via listpris, som du också ser på pumpen under tankningen, som är kostnaden du får betala.

Under de senaste 18 månaderna har det nordiska energibolaget alltså tillåtit kunder att utföra en tankning över 10 000 kronor vid truckdieselstationer, istället för att behöva dela upp det i flera köp.

– Denna lösning möjliggör att kunden kan tanka större volymer och slipper därigenom tanka två gånger.

Snart ska det bil dyrare att ta körkort: Här är nya priserna

Kör du dieselbil? Så sparar du 100-lappar på macken

/
/
Bil
/
/