Sara Skyttedal EU europaparlamentet
Sara Skyttedal skålade i champagne på valnatten när hon valdes in i EU-parlamentet för de svenska Kristdemokraterna. - Foto: Henrik Montgomery / TT

Sara Skyttedal vägrar berätta vad hon gör för EU-pengarna

Eu-politiker får 50 000 kronor i månaden för att lägga på kontorsutgifter. Skattefritt. Många redovisar vad pengarna går till. Men Sara Skyttedal, som valdes in för Kristdemokraterna men nu lämnat partiet, vägrar berätta för journalister vad hon gör för sina tusentals euro.


Eu-parlamentarikerna får en månadslön på 91 000 kronor. Dessutom får de ersättning på 50 000 för löpande kontorsutgifter. Det kan gå till representation, seminarier, reklamsaker och jobbmobil exempelvis.

Men det finns inget som bestämmer vad pengarna måste gå till och ingen i EU granskar att ersättningen går till rätt saker.

MISSA INTE: Det händer med din pension när du är föräldraledig

EU är annorlunda

I Sverige måste större belopp redovisas när politiker använder dem för att köpa saker eller betala någon för en tjänst.

Men i EU-parlamentet är det annorlunda. Många politiker är ändå transparenta med användningen.

De berättar om sin ersättning...

Ledamöterna från L, C, MP och V väljer att låta journalister granska kvittona, på plats i Bryssel. Det rapporterar SVT Nyheter.

– Det är ofantliga summor. Jag tycker att det är beklagligt att fler kolleger inte väljer att vara öppna och transparenta för det spär på politikerföraktet, säger toppkandidat Emma Wiesner (C) till SVT.

... Men Sara Skyttedal vägrar

Men Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna låter bli att redogöra för vad pengarna går till.

Och Sara Skyttedal som fram tills nyligen tillhörde Kristdemokraterna är en av de som inte vill berätta vad hon gör för pengarna.

Miljonkonflikt med Dagens Nyheter

Kanske betalar hon fortfarande av sin skuld efter att ha stämt Dagens Nyheter för några år sedan, och förlorade? Det kostade henne över en halv miljon kronor i rättegångskostnader.

Nu har hon startat ett nytt valsamarbete inför EU-valet i maj, och lämnade Kristdemokraterna efter att de inte lanserade henne själv som toppkandidat.

Dock verkar det nya partiet inte mer transparenta än Kristdemokraterna. Det meddelar Svenska Dagbladet.

Sverige har 21 ledamöter i EU-parlamentet.

Läs mer om ekonomi:

Det händer med din pension när du är föräldraledig

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Fällan som kan sänka din pension med 27 000 – varje månad

3 000 kronor högre inkomst – efter pensionen

/
/
EU
/